;
Новини

Роалд Дал

infea.bg

“Тези, които не вярват в магията, никога няма да я намерят” е една от нашите любими мисли на писателя Роалд Дал.

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Автор е на книгите за деца: „Разкази с неочакван край“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“ и много други. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб.

Споделяме с вас няколко интересни факта от живота на писателя:

Участва като пилот във Втората световна война. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се завръща на бойното поле.

Рождената дата на писателя – 13 септември 1916 г. е обявена за Световен ден на Роалд Дал.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст през 1990 г. В негова чест са създадени фондация и музей носещ неговото име.

Той запазва чувството си за хумор и в последните си мигове. Умира на 74 години от болест на кръвта, наподобяваща левкемия. По негово желание е погребан със следните предмети – щеки за снукър, шоколад, бутилка вино Бургунди, моливи „HB” и електрически трион.

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всички книги на Роалд Дал се даряват на фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Детските книжки на Роалд Дал може да намерите в нашата книжарница в София.

Ще ни намерите всеки делничен ден от 9.00ч. до 17.00ч. в МБАЛ "Св. София", бул. „България“ 104, кв. Манастирски ливади-Запад.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

ЕКРИЕ