;
Новини

Джани Родари

infea.bg

Скъпи приятели,


Един от нашите любими детски писатели е Джани Родари.

Той е роден през 1920 г. в малкото градче Оменя в Северна Италия. Работи като начален учител, като не е имал необходимото образование, но пък имал талант да общува с децата.


Често им разказвал измислени от него истории, а децата му се възхищавали. Джани Родари поднасял учебния материал под формата на игра.


“В действителността може да се влезе през главния вход, но за децата е много по-забавно, когато влязат през прозореца.” - казва по-късно писателят.

Когато избухва Втората световна война, Джани Родари се включва активно в Съпротивата срещу италианския и немския фашизъм. След войната работи във вестник “Унита”. Младият журналист пътува много. Опознава контрастите на Италия. Заедно с богатствата й вижда и страшна мизерия. Особено онеправдани по онова време са хората на наемния труд и безимотните селяни.


Джани Родари започва да пише за деца през 1948 година. Първите си разкази и стихотворения публикува във вестник “Унита”. През 1951 година в едно детско литературно списание се появява романа му “Приключенията на Лукчо”, който скоро след това става любимо четиво на децата по света.


Родари е автор на много сборници с разкази и приказки: “Приказки по телефона” (1962), “Торта в небето” (1966), “Разни приказки за игра” (1971) и на още няколко романа: “Синята стрела” (1954), “Джелсомино в страната на лъжците” (1959). Няколко поколения български деца се радват на стиховете на Джани Родари, преведени от поета Валери Петров: „Продавач на надежда“, „Небето е на всички“.


През 1970 година Джани Родари получава за цялостното си творчество наградата “Андерсен”, наричана “малката” Нобелова награда. Отива си от този свят през 1980г.

Ето едно от любимите ни стихотворения на Джани Родари е „Продавач на надежда“.

А вие харесвате ли творчеството на Джани Родари? Имате ли си негово любимо стихотворение, роман...


ПРОДАВАЧ НА НАДЕЖДА


Ако можех да имам едно

магазинче със две полички,

бих продавал… познайте какво?

Надежда! Надежда за всички.


Купете! С отстъпка за вас!

Всеки трябва надежда да има!

И на всеки бих давал аз,

колкото трябва за трима.


А на тоз, който няма пари

и само отвънка поглежда,

бих му дал, без да плаща дори,

всичката своя надежда.