;
Новини

Из "Светлина от Изтока", Наталия Бояджиева

infea.bg

“… Чувала съм, че всеки китаец има за свой дълг да изкачи планината Тайшан поне веднъж в живота си. Като на поклонение. Тя не е най-високата китайска планина (едва 1545 м), но е пълна с история. Свещена е. Всички китайски императори са се изкачвали на върха ѝ, за да отправят оттам молитви към боговете. „Тай“ на китайски означава красота и спокойствие, а „шан“ – планина. Наричат я Първата планина в света.


Какво е Тайшан за китаеца – отговорът дойде от моята съседка в Пънлай, Ли Ша: „Когато сме добри приятели с някого, ние казваме, че нашето приятелство е като Тайшан. Човек трябва да я изкачи, за да се почувства лек“. Решихме лично да проверим препоръката.


В подножието на планината сме. Първо се пътува с автобус донякъде. След това има два пътя за изкачване – с лифт до средата и после – по каменната пътека нагоре или пеша по стръмната стълба с повече от шест хиляди каменни стъпала. Това е най-стратегическата част от всички вити планински пътеки към върха, наричат я Осемнайсетте планински извивки. Стръмни скали, с издълбани по тях надписи посвещения, се издигат от двете ѝ страни, което я прави да изглежда отдалеч като умалена стълба към Рая.


След кратък семеен съвет решаваме да се качим с лифта, а да слезем пеша – така ще се насладим на разнообразие от гледки. Кълбести мъгли се стелят в планината и когато лифтът ни възнася, имаме чувството, че летим над море от облаци.


Усещането е величествено и пречистващо – усещане на птици, които се реят. Докато наснимаме бързо променящите се красоти, лифтът ни оставя на площадка. Оттам каменната пътека ни повежда към върха. Тя е винаги много оживена през топлия сезон – обяснява ни китайската преводачка. Тук няма нужда от водач – просто се вливаме в тълпата.


Хора от всички възрасти крачат нагоре, много от тях носят по две планинарски тояги в ръце. Отначало не обръщате внимание, но след няколкочасово вървене забелязвате, че тук хората не побеляват независимо от възрастта. И мъжете са с черни коси … Анита коментира този феномен така: всички китайски мъже – от портиера до президента – боядисват косите си още при първите признаци на прошарване. Това е общоприето и обичайно за други азиатски народи – индийци, корейци, филипинци… И мъжете са суетни точно както и жените.


По пътя има много ресторантчета, магазини, хотели … В тази си част планината е опитомена. Китайците често ни спират и искат да се снимат с нас. Много рядко се срещат европейци. След десетата покана за снимки разбрахме как се чувстват рок звездите! Хм, не е лошо, стига да не е всеки ден … Най-голям успех сред девойките пожъна, разбира се, 19-годишният ни син, но внимание получихме всички …

Конфуций, живял от 551 до 479 г. пр.н.е., също е посетил Тайшан и е изразил възхищението си от красотата ѝ …


Август е, но горе е студено, духа вятър. Морето от облаци под вас и красивите върхове ви отнемат умората. Голямата изнуреност усетихме, когато се върнахме в града. Всички бяхме получили толкова силна мускулна треска, че се наложи да отидем дружно на традиционен китайски масаж на краката. И там беше голямо приключение, но друг път ще ви разкажа за това …”


Из "Светлина от Изтока", Наталия Бояджиева 

Първо заглавие от поредицата "Чудни пътешествия с Екрие".

Уникални корици, благодарение на маслените платна на Емилия Бояджиева-Пеева.

Вълнуващи срещи и опознаване на китайската душевност, култура и традиции в единствената по рода си българска книга с нравописи за Китай.