;
Новини

ПОГЛЕДНИ КЪМ ДОМА, АНГЕЛЕ: История на погребания живот

infea.bg

“Струва ми се, че човек не би разбрал Томас Улф, ако не е видял или не си е представил ясно мястото, където той е роден и израснал. Ашвил в щата Северна Каролина е заобиколен с планини. Влаковете влизат и излизат от града през лабиринти от проходи и дефилета. Едно момче с въображението на Улф, затворено там, би могло да си мисли, че отвъд планините всичко е прекрасно – различно от това място тук, където нищо не му достига. Каквото и да се случеше, Улф щеше да е такъв, какъвто беше. Спомням си как в деня на неговата смърт казах на сестра му Мейбъл колко е удивително в американско семейство един от синовете да иска да стане писател и всички да го подкрепят както те - Том, и че всички заслужават голяма благодарност за това. Тя ми отговори, че това няма никакво значение и че нищо не би попречило на Том да направи онова, което направи.


Вярно е, но си мисля, че тези планински крепости, които въображението му успяваше да прескочи, са му дали онзи образ на Америка, въплатен в основата на неговите книги. Често говореше за човека на изкуството в Америка – как цветовете и характерът на страната са съвършено нови, неразтълкувани: как в Англия, например, писателят наследява цели натрупвания от приети изрази, от които може да започне. Но Том би рекъл – а той беше видял свят – „кой ви е казал някога какъв е цветът на американски товарен вагон?” Улф беше сред тези планини – разказва ни как влаковата сирена свири и отеква в нощта – а влаковете проправяха пътя си към големия свят, където според едно момче се намираше всичко желано, огромно, пълно с чудеса…”


Из предговора на Максуел Пъркинс в една от най-добрите американски класики "ПОГЛЕДНИ КЪМ ДОМА, АНГЕЛЕ: История на погребания живот" от големия Томас Улф


Възползвайте се от ИЗВЪНРЕДНАТА ПРОМОЦИЯ за четящи хора и поръчайте в сайта на Екрие!